Warzywa - podstawa diety anti-aging
fot. Pixabay.com

Każdy z nas chciałby być wiecznie młody. Tak jednak stworzyła nas natura, że ten stan jest mimo rozwoju nauki i medycyny estetycznej w dalszym ciągu niemożliwy. Jednak odpowiednim stylem życia możemy opóźnić procesy starzenia. Wśród sposobów na to, jest dieta anti-aging, która wspomoże nas w tym działaniu.

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/dieta-odmladzajaca-poznaj-10-produktow/

Co jeść, aby spowolnić procesy starzenia się, czyli dieta odmładzająca w praktyce

Zacznijmy może od tego, że odpowiednia dieta pomaga nam nie tylko opóźnić procesy starzenia się skóry. Przede wszystkim właściwie skomponowana i bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, pozwoli nam długo zachować dobre zdrowie i oddali od nas widmo chorób przewlekłych, które często dotykają osób, nie przywiązujących wagi do tego, co ląduje na ich talerzu.

Warzywa i owoce podstawą diety anti-aging

Warzywa i owoce powinny być bazą naszego jadłospisu, jeśli chcemy, aby nasza skóra jak najdłużej zachowała elastyczność i dobrą kondycję. Dlatego też warto sięgać przede wszystkim po następujące rośliny, warzywa i owoce:

  • Rukiew wodna – jest bogata w witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, a także w wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor. Przede wszystkim poprawia krążenie w skórze, jest silnym antyoksydantem, zwalczającym wolne rodniki, a ponadto wspomaga odporność, pracę tarczycy oraz układ trawienny.
  • Czerwona papryka – również jest pełna antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Ponadto ma dużo witaminy C, która stymuluje produkcję kolagenu. Natomiast zawarte w niej karotenoidy działają przeciwzapalnie oraz chronią skórę przed oparzeniami słonecznymi.
  • Brokuły – bogate w witaminy C i K, luteinę oraz błonnik, wapń i kwas foliowy zwiększają elastyczność i jędrność skóry, pobudzając produkcję kolagenu.
  • Szpinak – o jego właściwościach można pisać książki. Przede wszystkim bardzo dogłębnie nawilża skórę i odżywia ją. Jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy A, C, E i K, magnez i żelazo.
  • Bataty – to bardzo dobre źródło beta-karotenu, który przekształca się w wątrobie w retinol. Ten z kolei przyspiesza odbudowę naskórka oraz przywraca skórze elastyczność i blask.
  • Papaja, borówka, pestki granatu – dzięki zawartych w nich witaminach i minerałach zwiększa się produkcja kolagenu, zwalczane są wolne rodniki, skóra jest chroniona przed działaniem promieni UVA i UVB, stresem oksydacyjnym i zanieczyszczeniami.

Zobacz też: http://silawnas.pl/dlaczego-mamy-nieswiezy-oddech-i-jak-z-tym-walczyc/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here