szparagi
fot. pexels.com

Sezon na szparagi trwa w Polsce od około połowy kwietnia lub początku maja, a kończy się w połowie lipca lub czasem nawet wcześniej. Dowiedz się, w jaki sposób możesz przygotować szparagi, aby skorzystać z tego sezonu najlepiej, jak to tylko możliwe i spróbować różnych wersji szparagów!

Zobacz też: http://www.psfs.pl/jak-gotowac-zielone-szparagi/

Jak prawidłowo gotować szparagi?

Wiele osób sięga po gotowaną wersję szparagów. Świeże szparagi po umyciu i przygotowaniu należy wówczas gotować na parze przez około 4 minuty. Czas ten można skrócić do 3 minut, ale wówczas wodę trzeba nieco osolić. Jeśli chcesz w taki sposób przygotować szparagi pamiętaj, aby dobrze je przygotować. Co to oznacza? Otóż należy je dokładnie umyć i odłamać twarde końce – tak naprawdę wystarczy wyczuć tę twardą końcówkę i delikatnie naginać szparag, ona powinna sama się odłamać w odpowiednim miejscu. Jeśli wybierasz młode i zielone szparagi, czyli takie które można dostać na początku szparagowego sezonu – pamiętaj, że nie musisz ich obierać. Obiera się z kolei szparagi grube, dojrzałe – jednak wówczas tylko do połowy długości. Z kolei białe szparagi obiera się praktycznie do samych główek i też trzeba odłamać im twarde końce.

Szparagi należy gotować bardzo ostrożnie i dosłownie z zegarkiem w ręku, ponieważ łatwo je przegotować. Szparagi mają to do siebie, że nawet po wyjęciu z wody, gdy jeszcze stygną, to dochodzą i cały czas zmienia się ich faktura.

Jak jeść szparagi?

Wiele osób szparagi je same z dodatkiem soli, a jeśli są w osolonej wodzie ugotowane to już bez dodatkowego oprószenia solą. Zamiast gotowania, można je ugrillować, a uprzednio trzeba je posmarować oliwą. Sprawdzą się również, jako danie z piekarnika, posypane pieprzem i również skropione oliwą lub innym olejem. Jeśli przymierzasz się do upieczenia szparagów w piekarniku, to zaleca się ustawić temperaturę 220 stopni C, a czas na 11 minut. Możesz je wtedy owinąć plasterkiem boczku, aby nadać im większej sytości. Szparagi możesz jeść też surowe, pamiętaj jednak aby wówczas bardzo dobrze je oczyścić. 

Przeczytaj też: http://silawnas.pl/jak-przygotowac-grzyby-do-jedzenia/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here