Dieta

Jeśli y lub bliska Wam osoba miała zawał serca to bardzo ważna i istotne jest odpowiednia dieta po zawale. Każda osoba, która miała taki problem ze swoim sercem, powinna jej regularnie przestrzegać i nie zapominać o niej na co dzień. Tylko dzięki odpowiedniej diecie będziecie mogli mieć pewność, że zawał się Was nie powtórzy i że odpowiednio dbacie o siebie i o swoje zdrowie. Jakie zasady zawiera w sobie dieta po zawale?
Po pierwsze taka dieta będzie nisko-tłuszczowa. W niej unikamy tłustych potraw oraz składników. Nie powinniśmy więc przyjmować wtedy tłustych mięs, wędlin, boczku, pasztetów, baleronu, salami i tym podobnych. Poza tłustymi mięsami powinniśmy z niej wykluczyć tłusty nabiał, czyli nie przyjmujemy tłustych serów, mleka.
Kolejną zasadą diety po zawale jest nieobjadanie się i nieprzejadanie się. Bardzo często zawał serca wiąże się z otyłością, więc powinniśmy przyjmować wtedy bilans kaloryczny odpowiedni dla nas samych. Nie jemy nigdy więcej i stosujemy dietę. Jemy wtedy zdrowe posiłki i przyjmujemy je regularnie. Czyli jemy około 5 posiłków dziennie i jemy je co 3-4 godziny, a nie na przykład, tylko dwa bardzo obfite na cały dzień. Nasz organizm musi przyjmować je regularnie, tak aby układ trawienny cały czas pracował.
Dieta po zawale wyklucza produkty, które będą nam podnosiły ciśnienie krwi. I tak oto osoby, które przeszły zawał powinny wykluczyć ze swojej diety kofeinę, szczególnie na samym początku. Poza tym unikamy napojów energetycznych oraz czarnej herbaty. Unikać powinniśmy również słodyczy lub posiłków, które zawierają w sobie kofeinę. Wzrost ciśnienia krwi u osób po zawale jest bardzo niewskazany i niebezpieczny.
Kolejną bardzo ważną zasadą diety po zawale jest ograniczenie spożycia soli. Tak naprawdę każdy z nas powinien nie spożywać jej za dużo. Postarajmy się ją ograniczyć w naszej diecie i zamiast niej stosujmy po prostu więcej innych, zdrowych przypraw. Postarajmy się w naszej kuchni stosować na przykład więcej papryki, bazylii, oregano, curry, tymianku, kolendry. Niektóre z tych składników możemy dawać nawet świeże, prosto z doniczki ,więc nasze potrawy będą jeszcze bardziej smaczne i aromatyczniejsze. Wykluczmy również z naszej kuchni kostki smakowe i stosowanie ich. Będą to na przykład kostki rosołowe czy kostki bulionowe.
Dieta po zawale mówi nam również o tym, że nie powinniśmy smażyć naszych potraw w tłuszczu. Zmieńmy na lepszy sposób przyrządzania naszych potraw, a dzięki temu będą one dla nas lżejsze, mniej kaloryczne i o wiele zdrowsze. Zacznijmy nasze posiłki piec czy gotować. Dzięki temu będą one dla nas o wiele zdrowsze. Bardzo dobrze sprawdzą się również parowary i patelnie grillowe.
Węglowodany, które będziemy przyjmowali w diecie po zawale, powinny być o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu będą one dla nas zdrowsze i bezpieczniejsze.
Dieta po zawale mówi również o tym, abyśmy ograniczyli cukier. Staramy się wtedy ograniczyć spożywanie słodyczy oraz napojów słodkich i mocno gazowanych.
Dieta po zawale jest bardzo zdrowa i tak naprawdę może zacząć stosować ją każdy z nas. Będzie ona bezpieczna dla nas i dla naszego zdrowia. Może również spowodować redukcję naszej wagi, a co za tym idzie, będziemy chudsi, a nasze samopoczucie będzie o wiele lepsze. Jej zasady są bardzo proste i bardzo łatwo je wprowadzić na co dzień do naszego życia. Nie będziemy mieli problemów z gotowanie i przyrządzaniem potraw, ponieważ są one bardzo łatwe i szybko się je robi. Jest to po prostu bardzo zdrowe żywienie, które jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Główne zasady to: ograniczenie spożycia kalorii, unikanie cukrów, soli, produktów mocno przetworzonych i tłustych oraz spożywanie więcej warzyw oraz owoców.
W diecie po zawale zakazane są produkty wysoko przetworzone, tłuste, słone, słodycze, słone i tłuste przekąski, dania gotowe, fast foody, sos sojowy. Ich na pewno nie powinniśmy wtedy przyjmować, ponieważ możemy mieć wtedy drugi zawał.
Mamy również produkty, które poprawia kondycję naszego serca i sprawią, że będziemy się wtedy czuli lepiej. Takie produkty to na przykład błonnik pokarmowy, antyoksydanty, stenole i sterole, potas i magnez. Potas i magnez sprawi, że kondycja naszego serca będzie o wiele lepsza.
Dieta po zawale sprawdzi się również u osób, które chciałyby mu skutecznie zapobiec. Nie ma przeciwwskazań, żeby jej nie stosować i jest ona bardzo bezpieczna i zdrowa dla nas i dla naszego ciała. Jeśli sami nie wiemy dokładnie, co powinniśmy wykluczyć, a czego w naszej diecie powinno być więcej, to zasięgnijmy porady lekarza lub dietetyk.a Na pewno dokładnie powie nam on co jest wskazane, a co nie.
Dieta po zawale sprawi, że kondycja naszego ciała oraz naszego serca znacząco się poprawi. My sami będziemy czuli się o wiele lepiej, a nasz organizm na pewno nam za to podziękuje. Zapobiega ona również ponownemu zawałowi, który niestety może mieć miejsca. Zmiana sposobu żywienia po zawale jest naprawdę bardzo ważna i każdy, kto to przeszedł powinien jak najszybciej, wprowadzić ją do swojego życia. Zobaczycie, że tak naprawdę jest ona bardzo smaczna i co ważne bardzo zdrowa. Szybko po jej zastosowaniu zobaczycie różnice w Waszym życiu i będziecie czuli się lepiej i lżej. Taka dieta zmieni zmiany miażdżycowe. Jeśli jest dobrze stosowana, to może ja kompletnie zniwelować lub znacząco zmniejszyć. Kolejna jej zasadą jest zmiana profilu lipidowego naszego ciała. To oznacza, że będziemy posiadali więcej cholesterolu wskazanego i dobrego, czyli HDL, a zmniejszy się zły cholesterol, czyli LDL. Te zmiany sprawią, że nie będziemy już mieli podejrzeń wystąpienia kolejnego zawału. Dieta po zawale spowoduje również spadek masy ciała, jeśli macie nadwagę, a wcześniej odżywialiście się bardzo niezdrowo i źle.
Dieta po zawale nie jest rzeczą drogą. Wiele osób może uważać, że będzie musiało kupować drogie i mało dostępne produkty. Jest to po prostu wprowadzenie do naszej codzienności zdrowego i zbilansowanego żywienia, które na pewno każdemu z nas bardzo pomoże i przyczyni się do poprawy naszego zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here